Stopgezet en nieuwe voornemens

Uit mijn notities:

25 augustus 2021 18:58

Stopgezet.

Vannacht toen ik naar de wc moest schoot “het” me in de rug.

26 augustus 2021 18:25 uur

Koud
Moe geworden
Pijn bijna over
Ik wil zo anders
Keuzes

12 september 2021 14:01 uur

Ik zit lekker buiten, de zon is weer gaan schijnen. Ik ben terug van een (korte) wandeling. Dichtbij, maar weer een fijne mindfulle wandeling. Hoe ik op het idee kwam weet ik niet, maar ik plukte uitgebloeide bloemen en grassen. Het was lang geleden dat ik zo wandelde. Ik wandelde niet veel deze zomer. Wel twee etappes Pieterpad, wel een aandachtswandeling, een paar keer met een vriendin, een klein rondje (omdat het te warm was) over de heide, maar verder af en toe korte stukjes naar de supermarkt of bibliotheek. Wel fietste ik iets meer.

Op dagen zonder afspraken zat ik veel, las en puzzelde veel en ook mijn schermtijd werd langer. Daarnaast had ik veel afspraken: ik ging een week naar Schiermonnikoog, en was daar de laatste dagen met vriendin M. samen. Ik logeerde bij vriendin C. in Amsterdam en ging daar naar 2 museums. Ook ging ik een weekend naar een camping met mijn jongste dochter, hing lekker 2 dagen op de bank met mijn middelste dochter, deed een yoga workshop met 2 dochters, en verder zag ik mijn kinderen en ouders meer. Mijn vrijwilligerswerk ging door in de zomervakantie. En zo kan ik nog meer opsommen wat ik allemaal deed vanaf eind juni.

Het was veel, maar ik nam toch mijn rustmomenten? Ik besloot zelfs te stoppen met mijn planner. Die had ik niet meer nodig!

En toen: schoot het me in mijn rug ’s nachts bij het opstaan om naar de wc te gaan. Ik had zoveel pijn dat ik kruipend naar de wc ging en ik ben zelfs even flauwgevallen toen. Ik ben daar erg van geschrokken, zegde mij 2 afspraken voor die dag af en lag met pijnstillers in bed de hele ochtend. De pijn werd gelukkig wel weer minder na een paar dagen maar ik was nog lang extra moe en was ook emotioneel, ik huilde veel vaker en vond het saai worden, met minder afspraken. Ook die vermoeidheid en (daardoor?) emotionele momenten werd steeds minder.

Ik dacht veel na de afgelopen weken over hoe nu weer verder. Niet teveel maar ook niet te weinig afspraken. Meer dagen zonder afspraken inplannen. Meer wandelen. En weer verder gaan met mijn planner. Hierdoor sta ik meer bij mijn planning stil en zet ik ook dagelijks mijn intentie voor de dag. Ook kijk ik aan het eind van de dag en week terug op de dag / week. Ik dacht het wel weer zonder te kunnen maar misschien is plannen, al wil ik het liever niet, de manier voor mij om zo goed mogelijk te leven?

Hoe plan jij jouw dagen? Laat je het lopen zoals je dag komt, gebruik je een agenda of planner of maak je lijstjes? Waaraan merk jij dat je teveel hebt gedaan?

3 gedachten over “Stopgezet en nieuwe voornemens

 1. Oeioei… ik voel de pijn even met je mee, zo herkenbaar. En zo vervelend, als ‘het’ schijnbaar zomaar in je rug schiet. Meestal is dat toch wel een teken dat je te veel hooi op de vork hebt. Fietsen bekomt mij altijd heel goed bij dit soort rugklachten, wandelen minder… En om antwoord te geven op jouw vragen: ik plan weinig, ik laat veel komen zoals het zich aandient op de dag. Maar soms ‘moeten’ er wat dingen gebeuren (zoals nu: fruit oogsten, en inmaken) en dan plan ik dat wel in samenhang met de weersvooruitzichten. Ik ben ook wel een lijstjesmens: ik heb een boekje waarin ik ‘vergeetklusjes’ opschrijf; dingen die geen haast hebben, maar die ooit wel een keer moeten gebeuren, en die ik dan op een ‘vergeten’ moment kan doen. Dan pak ik mijn boekje erbij. En ik merk dus dat ik teveel doe als het mij in de rug schiet… spit. Nog niet zo lang geleden gebeurde me dat (weer), gggrrr.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is toch wat Maria. Schrijf ik vandaag over mijn rug, lees ik nu deze blog! Bedankt voor je lieve reactie op mijn verhaal. Een planner is fijn wanneer je op je grenzen moet letten. Eigenlijk is dat voor iedereen goed maar als je wat mankeert toch net iets meer. Ik heb een kalender in de keuken hangen maar echt mijn activiteiten plannen doe ik nog veel te weinig. Wel dacht ik er vandaag aan. Jouw blog komt dan ook voor mij op tijd. En ik hoop dat jouw rug je inmiddels niet meer plaagt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh ik voel helemaal met je mee over je rug. Het is mij anderhalve week geleden voor het eerst in mijn leven ook gebeurd en wat doet dát pijn zeg! Nu gaat het gelukkig wel weer.

  Ik houd erg van ritme en routines en houd daar altijd zoveel mogelijk aan vast.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s