Gelezen: Hersenschorsing

Nadat ik mijn hersenbloeding kreeg heb ik veel blogs, nieuwsbrieven, internetartikelen en boeken over NAH (niet aangeboren hersenletsel) gelezen. Ik zocht hierin tips, toekomst verwachtingen en herkenning. Naarmate de tijd verstreek, las en zocht ik minder op over hersenletsel. Maar het boek van Margot kwam ik wel verschillende keren tegen en ook zag ik een interview met haar en werd daardoor nieuwsgierig naar haar boek.

Samenvatting van de inhoud van het boek Hersenschorsing

Ik las het boek met veel herkenning maar ook met af en toe een lach en een traan. Margot schrijft duidelijk, bondig en met humor over wat zij meemaakt na haar ongeluk.

Hersenletsel is niet te vergelijken, omdat de plek waarin het hersenletsel is ontstaan bepalend is voor wat de gevolgen zijn van dit letsel. Overprikkeling en vermoeidheid zijn (onzichtbare) gevolgen waar iedereen met NAH last van heeft. Maar al is iedere situatie niet hetzelfde, toch zou ik je dit boek aanraden omdat je hierdoor wel een idee krijgt van hoe hersenletsel je leven kan beïnvloeden. En als je zelf hersenletsel hebt dan zul je vast situaties herkennen.

in 250 blz beschrijft Margot over een periode van bijna 2 jaar na haar hersenletsel. Het zijn meestal korte stukjes, dus ook goed leesbaar als je moeite met lezen hebt na je hersenletsel.

Margot schrijft over de gevolgen van haar hersenletsel, over haar revalidatie, over haar reïntegratie in haar werk, over de tips die zij krijgt van allerlei deskundigen en ook over mogelijke behandelingen. Zij schrijft niet over de financiële gevolgen van haar ziekteperiode.

In het hoofdstuk “Laatste dag” schrijft ze over de laatste opname van Toren-C die zij maakte. Daarin zingt ze ook het liedje “My favoriete Things” uit de Sound of Musical:

‘Als je bang bent, haal dan adem

Geef de dag je groet

Laat je zorgen overwaaien

Dan komt alles goed’

Ik had nooit naar Toren-C gekeken maar heb wel deze uitzending teruggekeken. Wat fijn voor Margot dat ze dit werk, met de nodige rustperiodes tussendoor, weer kan doen.

Afsluitend schrijft Margot: “Ik ben er nog niet, maar ik kom er wel”.

5 gedachten over “Gelezen: Hersenschorsing

  1. Heftig verhaal, van Margot. Ik had er eerder al eens iets over gelezen. En nu ga ik eerst je vorige blog eens lezen, om te weten hoe het met JOU gaat nu. Want ik vroeg me af: geldt dit voor jou ook – ‘ik ben er nog niet, maar ik kom er wel’?

    Like

  2. Och, ik kan me voorstellen dat het boek soms best confronterend is voor je om te lezen! Hoe gaat het nu verder met jou eigenlijk..? Net als de bovenbuurvrouw ben ik benieuwd naar jouw antwoord op de vraag: ‘ik ben er nog niet, maar ik kom er wel?’

    Like

  3. Het gaat goed met mij. Ik leer steeds meer te leven met de gevolgen van mijn hersenletsel. Op het moment ben ik meer moe, ik kan nu veel slechter tegen te warmte helaas. Ook zijn er nu meer geluiden buiten te horen, en dat is ook vermoeiender.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s