Als je durft

Bij mijn wandeling van vandaag kwam ik dit bijzondere bankje tegen:

Ik was dit bankje al een week geleden tegengekomen op foto’s op F. Omdat ik nog maar net aan het wandelen was liep ik door. Maar ook wel omdat ik dacht: “durf ik dit wel?” en: “wat als er iets gebeurd? Dan ben ik wel alleen”. Deze gedachte heb ik wel vaker als ik wandel en me verstap, als ik een klusje thuis doe en daarvoor op een trapje sta, als ik alleen op vakantie ga. Echt sterk zijn deze gedachten niet, ik kan ze snel weer van me afzetten en laat me er meestal niet door belemmeren.

Ik genoot van mijn boswandeling en de mooie paddestoelen om me heen (niet zo mooi als die jij zag vorige week M.):

Aan het einde van de wandeling besloot ik mijn lunch toch maar op het bankje op te eten. Er op klimmen was een beetje eng. Maar toen ik eenmaal zat vond ik het nog enger: “wat als ik zonder na te denken ineens opsta, dan val ik in het water”:

Het voelde even alsof ik in een stoeltjeslift zat. Maar er was geen beugel om me aan vast te houden. Ik besloot maar anders te gaan zitten, zodat ik niet zo makkelijk kon opstaan:

Maar echt lekker zat ik zo ook niet. Na nog een spannende klim van het bankje af moest ik denken aan een teambuilding waarbij wij klommen over veel engere “opstakels”. We moedigen elkaar aan en daardoor durfde toch iedereen de klim aan.

Op de terugweg naar huis dacht ik aan wat ik allemaal heb gedaan in mijn leven wat ik vroeger niet durfte: opbellen, praten in of voor een groep mensen, alleen naar een cursus toe gaan, rijles nemen, solliciteren, nee zeggen tegen een rotklus op mijn stage. Ook deed ik steeds vaker dingen waarvan ik dacht dat ze niet leuk waren om alleen te doen: wandelen, naar de film gaan, op vakantie gaan.

En ik woon alweer meer dan een half jaar alleen! Ook dat had ik nog nooit gedaan. Wel woonde ik op kamers maar echt alleen voelde dat niet met huisgenoten en met mijn vriend die vaak langskwam. En echt alleen was ik ook niet toen ik samen woonde met mijn oudste dochter nadat ik scheidde van haar vader.

En al zou ik graag mijn leven met een lieve man willen delen, alleen wonen kan ik ook gelukkig. Ook heb ik rondom de verhuistijd veel dingen gedaan en geleerd die ik nooit had gedaan.

Er is gelukkig meer mogelijk dan je vantevoren zou hebben kunnen bedenken!

Zou jij lekker zitten op dit bankje? Ben jij wel eens bang? Zijn er dingen die jij nu wel durft of doet en vroeger niet?

4 gedachten over “Als je durft

  1. Wat ontzettend leuk bedacht, dit bankje! Het zet op z’n minst aan tot nadenken over alle dingen die jij hier beschrijft. Er is even wat moed voor nodig, maar dan bungel je toch heerlijk boven het water… knap dat je het gedaan hebt! Ik zou er wel lekker zitten, denk ik. Er komt een zekere mate van ‘overgave’ bij kijken, vertrouwen, dat er niks (naars) gebeurt en me overgeven aan dát gevoel… ja, lekker. Ik ben niet zo gauw bang, nooit geweest ook. Ik heb altijd wel een soort van basisvertrouwen gehad dat ‘mij niks overkomt’ en als je dat uitstraalt, gebeurt het denk ik ook niet 😉 Ik durf tegenwoordig makkelijker ‘nee’, of gewoon de waarheid te zeggen, zonder dat ik dan bang ben een vriendschap te verliezen. Vroeger wilde ik altijd heel aardig gevonden worden… nu ben ik vooral aardig voor mezelf, luister ik naar mijn eigen hart en buik, en dat bevalt goed!

    Geliked door 1 persoon

  2. Boven het water zitten lijkt mij wel wat. Vraag mij alleen af of de klim soepel zou gaan met dat krakende lijf van mij.

    Allen zijn doet inderdaad wonderen voor je zelfredzaamheid, en maakt je soms bewust van dingen waar je normaal niet bij stil staat (zoals van trapjes afvallen)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s